Autor: Olari Rätsep • 9. november 2022

Disaini veebileht otse veebis Bubble.io-ga

Igaüks, kes on kunagi mingisugusegi kasutajaliidese loomisega kokku puutunud, on kuulnud väljendeid Back-end ning Front-end, tähistades taustal toimetavaid protsesse (näiteks andmebaas ja erinevad protseduurid) ning kasutajatele nähtaval olevaid disainielemente, nuppe, tekste ja üleüldist väljanägemist.

Mitte vähem tuntud ei ole terminid UI ning UX (user interface/user experience), millest esimene on põhimõtteliselt frontend, kuid teise tähise taga on midagi hoopis enamat - kasutajakogemus.

Bubble.io on lihtne rakendus

Kasutajakogemus on miski, mis määrab ära, kas kasutusel olev lahendus võetakse omaks või seda neetakse maa põhja ning keegi seda rakendust kasutada ei taha. Seega tuleb luua positiivne kasutajakogemus ning siin saab Bubble.io Sind aidata.

Bubble.io rakendus on kogu aeg reaalajas kättesaadav lahendus ning iga detail, mille paika paned, on koheselt nähtav kõigile, kellele oled ligipääsu andnud. Kõik elemendid on skaleeruvad ning kohanduvad vastavalt seadmele ja ekraani suurusele. Põhimõtteliselt võib öelda, et saad alustada oma veebilehe või rakenduse katsetamist kohe, kui oled paika saanud esimese nupu, pildi või andmesisestuse vormi. Tagasiside tegevusele saad koheselt!

Saad kohe järgi proovida, kuidas nupp on kuvatud lauaarvutis ning kuidas telefoni veebilehitsejas. Pärast nupu paika panemist kirjeldad, mis juhtub kui vajutada nupule ning kuidas see kasutajale paistab ning saad testida, kas kõik tegevused ja liikumised erinevate alamlehtede vahel on loogilised ja intuitiivsed, kas midagi saaks paremini teha ning seejärel ka parandusi testida. Testkeskkonnas saab läbi mängida kõik paigutused, liigutused, andmete lisamised või mistahes muud tegevused ning alles siis, kui oled tulemusega rahul, saata kogu uuenduste pakett mõne nupu vajutusega Live-keskkonda kogu maailmale kasutamiseks.

Sellega teekond hea kasutajakogemuse loomisel ei lõpe, see on alles esimene samm pikal-pikal teekonnal. Võimalik, et märkad alles Live-keskkonnas midagi, mis jäi testkeskkonnas märkamata ning soovite seda parandada, või keegi äripartner või klient juhib millelegi tähelepanu - kõik see on normaalne.

Mis seal ikka, saad parandused rakendusse sisse viia kohe ning järgmisel hetkel saata juba uuendatud versioon avalikuks teha. Korralik UX ei saagi kunagi valmis, see on nagu Tallinn, kui see on valmis, tähendab sellele võib vee peale lasta. Lihtsalt, saate mingi hetk rakendust kasutada ning siis protsessi käigus koguda mõtteid ja tagasisidet jooksvalt ning mingil hetkel uuendused ühe korraga kasutajatele kättesaadavaks teha.

Kogu see eelkirjeldatud protsess ei ole oluliselt keerulisem, kui MS Wordis kastikesi ja pildikesi dokumendis edasi tagasi lohistada. Ka erinevate seadete määramine on loogiline ning kohe testitav. Inglise keeles on väljend “What you see is what you get” (saad selle, mida näed) võtab väga ilusti kokku Bubble.io keskkonnas elementide paigutamise, manipuleerimise ning seadistamise. Kõik see ning palju enamatki on jõukohane kõigile, kes läbivad Bubble.io algkursuse ning saavad alustada iseseisvat teekonda parema UI ja UX loomisel.

Tutvu Bubble.io koolitusega SIIN