Autor: Kimberly Güvet • 30. august 2024

Soovid luua teenuseid, mis on kliendile mugavad ja väärtuslikud?

Veebikujundus on midagi enamat kui lihtsalt ilus graafika ja pilkupüüdvad pildid, nupud. Tõhusa ja kasutajasõbraliku veebisaidi loomiseks tuleb keskenduda kasutaja vajaduste mõistmisele ja nende vajadustele vastavate lahenduste kavandamisele.

Kliendile mugavate e-teenuste disainimine on kriitiline tegur, mis aitab tagada parema kasutajakogemuse, suurendada rahulolu ja lojaalsust ning seeläbi saavutada paremaid äritulemusi. Enam ei ole tähtis, et üks veebileht oleks ainult kasutajasõbralik – klient ootab ka omavahel kokkusobivat täisteenust üle mitmete kanalite. (1)

Hea e-teenus on palju enam organisatsiooni mõttelaad, mitte ainult disaineri loodud tulemus. Ilma organisatsiooni protsesse põhjalikult lihtsustamata ning kasutajasõbralikuks tegemata ei ole ka korralikku vundamenti, millele head e-teenust luua. Kõik e-teenuste osad peaksid olema organisatsiooni üleselt liidestatud üheks terviklikuks protsessiks. (2)

Halva e-teenuse disaini näiteid on hulgi, kuid mõned probleemid on rohkem levinud, mis kasutajakogemust rikuvad.

1. Keeruline ja segane navigatsioon

Kui e-teenuse veebilehel või rakenduses on keeruline navigeerida, on suurem tõenäosus, et klient lahkub lehelt või kui ta mujalt seda teenust ei saa, raiskab klient ebanormaalselt palju aega lehel, mis omakorda tekitab kliendis pahameelt. Kui vajalikud menüüvalikud on peidetud või keeruliselt sõnastatud, ei pruugi kasutajad leida vajalikke kohti kiirelt üles.

2. Puudulik mobiilisõbralikkus

Aina enam kasutatakse e-teenuseid mobiiliseadmetes. Kui veebileht või rakendus ei ole optimeeritud mobiilseadmetele, muutub selle kasutamine tülikaks. Väikestel ekraanidel raskesti loetav tekst, puudub võimalus teksti suurendada ja halvasti kohanduvad pildid viivad kasutajamugavust oluliselt alla.

3. Aeglane laadimiskiirus

Kui e-teenus laeb väga aeglaselt, paneb see kliente lehelt lahkuma, kuna leht ei tööta. Aeglane laadimine võib olla tingitud suurtest pildifailidest, halvasti optimeeritud koodist või liigsest animatsioonide ja efektide kasutamisest.

4. Halb ligipääsetavus

E-teenused peavad olema ligipääsetavad ka erivajadustega inimestele. E-keskkondade ja e-teenuste ligipääsetavus tähendab võrdsete võimaluste pakkumist erasektori- ja riigiasutuste teenuste kasutamiseks kogu elanikkonnale, olenemata nende vanusest, tervislikust seisundist või erivajadusest. Lihtsustades öeldes võiks Wolti toiduäpiga toidutellimine olla ühtmoodi lihtne nii 10 aastastele koduõppel olevale lapsele, vaegnägijale kui ka 75-aastasele pensionärile. (3)

5. Kasutajate ülekoormamine informatsiooniga

Liiga palju infot võib kasutajaid üle koormata ja segadusse ajada. Kui kasutajad näevad liiga palju teksti, pilte, pop-upe või reklaame korraga, võib see teha e-teenuse kasutamise kogemuse kurnavaks ja ebameeldivaks.

Selleks, et meil oleks oskused disainida ja arendada mugavaid ja kõigile kättesaadavaid e-teenuseid, on vaja vastavaid teadmisi. Siin tuleb mängu teenusedisain – see tegeleb teenuste funktsionaalsuse analüüsiga kliendi seisukohast lähtuvalt ning võimaldab kliendi teenuse tarbimist silmas pidades luua erinevate digi- ja teistes kanalites olevate kokkupuutepunktide strateegiat. Seejuures aitab teenusedisain ühendada teadmised juhtimisest, turundusest, uurimistööst ja disainist. Teenusedisain dikteerib jõuliselt digilahenduste kuju, vormi ning mõjutab senisest järjest tugevamalt konkurentsivõimet. (1)

Kui soovid teema kohta rohkem teada, siis tule lühikoolitusele, mille viib läbi Hegle Sarapuu-Johanson Trinidad Wisemanist. Heglel on enam, kui 15 aastane kogemus nii inimkeskse disaini rakendamise, juhtimise, kui ka IT süsteemide loomisega. Aastate pikkuse disainimeeskonna juhtimine on andnud talle teadmised ja kogemused väga erinevate digitaalsete keskkondade, organisatsioonide, kasutajagruppide ning kasutatavate metoodikate osas. Koolituse „Disainmõtlemisega kliendikesksete e-teenusteni“ kohta saad rohkem lugeda SIIT

1. „Disainmõtlemisega kliendikesksete e-teenusteni“ koolituse sisu. www.koolitus.ee

2. Kasutajasõbralike e-teenuste disainimine maanteeameti näitel, lk 100.

3. Ligipääsetavus kui äri kasvataja. Andres Kostiv www.koolitus.ee