Autor: Kristina Jüriado • 21. veebruar 2022

Bubble.io - veebirakenduste loomine ilma koodita.

„Rakenduste ehitamine on aeglane ja kallis protsess. Bubble on võimsaim no-code platvorm, millega saad luua enda digitoote. Ehita paremini ja kiiremini!“ Nii kirjeldatakse Bubble.io-d nende endi lehel.

Olari Rätsep on teinud meile uue ägeda koolituse – “No-Code veebiäppide loomine Bubble.io keskkonnas algajatele”. Olari teeb nelja päevaga (4 ak h korraga, 6 õhtul, 2 nädala jooksul) selgeks kõik olulised punktid, et saaksid hakata omal käes veebiäppe looma.

Mis tähendab no-code/koodita arendamine?

Koodita arendusplatvorm (No-code development platform) võimaldab programmeerijatel ja ka mitteprogrammeerijatel luua rakendustarkvara graafiliste kasutajaliideste ja konfiguratsiooni kaudu, mitte traditsioonilise programmeerimise teel.

Koodita arendusplatvormid ei nõua koodi kirjutamist ning üldiselt pakutakse eelehitatud malle, millega on lihtne rakendusi luua. Sellised platvormid on muutunud üha populaarsemaks, kuna (arendus)ettevõtted tegelevad paralleelselt trendidega, milleks on üha liikuvam tööjõud ja piiratud hulk pädevaid tarkvaraarendajaid.

Koodivabasid arendusplatvorme kasutatakse tihti nende ettevõtete vajaduste rahuldamiseks, kes soovivad pilvepõhiste mobiilirakenduste kaudu protsesse digitaliseerida. Koodivabad tööriistad on sageli loodud ärikasutajaid silmas pidades, mitte traditsioonilisele IT-arendusele.

Selle fookuse nihke eesmärk on aidata kiirendada arendustsüklit, minnes mööda traditsioonilistest IT-arenduse piirangutest, mis on seotud aja, raha ja nappide tarkvaraarenduse inimkapitali ressurssidega, et võimaldada meeskondadel viia oma äristrateegia kooskõlla kiire arendusprotsessiga.

•Koolituse eesmärgiks on anda osalejatele algteadmised Bubble.io kodeerimisvabas keskkonnas veebirakenduse loomisest.

Kasutades Bubble.io rakendust saab koolitusel ülevaate infotehnoloogia aluspõhimõtetest - õpingute käigus käsitletakse front-end ja back-end tegevusi, andmebaase ja funktsioone, stiile (Brand guidelines) ja skaleeritavust (rakendus kohendab end vastavalt seadmele).

Kursuse lõpus on iga õpilane võimeline looma omaenda veebirakenduse (vähemalt elementaarsel kujul põhifunktsioonidega) või looma POC (proof of concept) oma ideede katsetamiseks.

Iga koolituse läbinu loob kursuse jooksul ühe veebiaplikatsiooni. Olgu selleks siis näiteks kas lihtne tegevuste nimekiri, ostu nimekirja äpp või välja laenatavate asjade (raamatud, mänguasjad, töövahendid) nimekiri koos laenamise ja tagastamise kuupäevadega.

Koolitusele on oodatud kõik (s.h ümberõppijad, huvilised), kes alles kaaluvad infotehnoloogia või andmebaasidega tegelema hakkamist ning ettevõtjad või ettevõtlikud inimesed, kellel on olemas visioon mingist veebirakendusest või veebipoest, aga ei ole arendajat või eelarvet rakenduse loomiseks.

Mõned Bubble.io plussid ja miinused:

Plussid:

•Bubble võimaldab kujundada, arendada ja majutada mobiilisõbraliku disainiga MVP-sid ja veebirakendusi.

•Intuitiivne liides koos „drag-n-drop“ kujunduselementidega.

•Erinevad tasuta ja tasulised mallid, mis on loodud Bubble disainerite poolt.

•Umbes 100 pistikprogrammi väliste serveritega ühendamiseks.

Miinused:

•Tasuta versioonis on limiteeritud funktsionaalsus.

•Iga uue rakenduse loomiseks on vaja eraldi plaani.

•Liidese keerukuse tõttu ei pruugi kasutuselevõtt väga lihtne olla, kuid sellega saab siiski igaüks hakkama, kes tahab.

Faktid

TUTVU KOOLITUSEGA