Autor: Stig Granlund • 3. september 2021

Miks valida Exceli kopeeri ja kleebi asemel hoopis Power Query?

Excel ja rutiin puudutab paljusid ameteid, kus puututakse igapäevaselt kokku andmetega. Hommikul tabelid ühes Exceli failis, lõunal uued tabelid teises Exceli failis ja õhtuks mõned aruanded.

Tihti on nendes tegevustes korduv rutiin ja nagu olen juba varem nimetanud - kopeeri, kleebi, filtreeri ülesanded. Seda nn rutiini saame edukalt lihtsustada, kuid kasutame Power Query nimelist tööriista.

Mis on Power Query?

See on Exceli ja Power BI küljes olev rakendus, mis lubab ehitada erinevaid andmepäringuid. Selle juurde kuuluvad ka erinevate andmetegevuste automatiseerimine.

Kui teha regulaarselt andmete eksporti mõnest süsteemist või sinu tegevused on seotud suure hulga erinevate tabelitega, siis Power Query on parim abiline.

Power Query-t kasutades ei peaks enam muretsema andmete kopeerimise teemal ühest tabelist teise ning erinevate vahekokkuvõtete ja tabelite haldamisest. Ehk Power Query lubab kombineerida erinevad andmekäsitlemise mustreid automaatseks päringuks ning seda päringut on võimalik jooksutada mis iganes ajahetkel ja korduvalt. Seda kõike ilma koodi kirjutamata. Kasutaja roll on valida vastavad tegevused, määrata neile järjekord ning ongi valmis. Järgmine kord vaid värskenda ja õige tulemus ongi kuvatud.

Kes võiks Power Query-st kasu saada?

Power Query kasutamisest saaksid kasu paljud ametid, kes peavad töötama erinevate andmefailidega ning neist pidevalt aruandeid koostama. Näiteks raamatupidaja leiab kindlasti abi sellest, et ei pea ükshaaval igat tabelit manuaalselt käsitlema vaid saab kõik Exceli failid salvestada ühte kohta ning Power Query genereerib neist koondtabeli, mida võrdleb näiteks pearaamatu kannetega ja toob esile erinevusi.

Analüütikutele oskan ja julgen pakkuda, et andmekomplekti ettevalmistuse ja esmase analüüsi efektiivsus Power Query-ga ületab 80%. Kõikide eelduste kohaselt sünniks tulemus vähem kui viiendikuga tööajast.

Power Query koolitus

Kui soovid hakata kasutama Power Queryt või oma praeguseid oskusi lihvida, siis tule koolitusele. Stigi Power Query koolitus toimub kord kvartalis ning saad õppida otse praktikult!

TUTVU KOOLITUSEGA!

Osaleja tagasiside Query koolitusele: "Jäin koolituse sisuga väga rahule. Edaspidi saab palju Exceli mudeleid asendada PowerBI-ga ja aruandluse andmete ettevalmistamisele kuluvat aega vähendada. Stig seletas palju läbi oma kogemuse, mis võib olla abiks."

Tule ka koolitusele ning säästa oma väärtuslikku tööaega õigete töövõtetega.