• 21. aprill 2022

Küberturbe nõuanded Ukraina ettevõtetele!

Küberturvalisuse hetkeseisu tõttu ja ETTEVÕTTE võrkude kaitsmiseks Ukrainas otsustas Microsoft Most Valuable Professional (MVP) Sami Laiho avaldada oma blogis tasuta juhiseid Windowsi keskkondade kaitsmiseks sissetungijate eest, mis oleks hõlpsasti rakendatavad. Juhised on leitavad kolmes keeles: ukraina, soome ja inglise keeles – http://blog.win-fu.com/

Sami alustaks üldiselt lõppkasutajate adminn-õiguste eemaldamisest ja AppLockeri juurutamisest, kuid neid tegevusi ei saa teha mõne päevaga. Seega antud juhend on mõeldud küberrünnakute eest kaitsmisel kiire kasuteguri ja tegeliku mõju saavutamiseks.

Lõppude lõpuks on turvalisus lihtne. See puudutab rohkem õigeid toimimisviise ja kontseptsioone, kui kalleid tooteid. Antud juhendis käsitleb Sami neid tegevusi, mida ta isiklikult teeks, kui oleks sõjas ja kaitse peaks tõusma tundide jooksul järgmisele tasemele, ilma süsteeme Internetist lahti ühendamata.

Juhised on mõeldud selleks, et vältida teie suurima aarde – Directory Service – kaotamist. Ettevõtted ei jõua uudistesse mitte sellega, et ühes arvutis on lunavara, vaid et keegi kontrollib kogu infrastruktuuri ja hoiab teie tegevust pantvangis.

Sami kirja pandud juhised on lihtsad ja kehtivad iga ettevõtte kohta, mis kasutab kataloogiteenust (AD/AAD). Kliendiga aega võttes on võimalik neid kohandada konkreetse ettevõtte jaoks, kuid hetkel on juhised koostatud universaalselt, sobides enamiku kui mitte kõigi jaoks.

Alati saab luua paremat, kuid pidage meeles, et "turvalisuses ärge laske täiuslikkusel olla hea vaenlane". Nüüd tuleb asjad KIIRESTI kasutusele võtta, et süütud ettevõtted oleksid kaitstud! Pole aega sõnadele "See on ainult 99% turvaline" või "Sellest on ilmselt võimalus mööda minna". Asjad tuleb PAREMAKS muuta KOHE! Hiljem saab näpistada ja tugevdada, kui põhitõed on kasutusele võetud.

Loe juhendeid Sami Laiho blogist -> http://blog.win-fu.com/2022/03/glory-to-ukrain_2.html