• 28. veebruar 2022

Mis on Power BI DAX?

Andmeanalüüsi väljenduskeel ehk DAX avaldati algselt koos Power Pivotiga Excelis 2010. aastal. Eesmärgiks oli luua keel, mis on lihtne ja hõlpsasti õpitav ning samas näidata PowerPivoti ja SSAS-i tabelmudelite võimsust ja paindlikkust.

DAX (Data Analysis Expressions) on valemiväljenduse keel ehk DAX keel). See on Microsofti poolt välja töötatud keel, et suhelda oma platvormil olevate andmetega, näiteks erinevates BI- ja visualiseerimistööriistades.

DAX ei ole programmeerimiskeel, vaid peamiselt valemi- ja päringukeel. Selle abil saab määratleda kohandatud arvutusi arvutusveergude ja –väljade puhul. DAX-keel loodi spetsiaalselt andmemudelite käitlemiseks, kasutades valemeid ja väljendeid. DAX sisaldab mõningaid Exceli valemites kasutatavaid funktsioone ja ka muid täiendavaid funktsioone, mis on mõeldud relatsiooniliste andmetega töötamiseks ja dünaamilise liitmise teostamiseks.

DAX keel pakub spetsiaalset süntaksit Analysis Services tabelimudeli päringute esitamiseks. Sama tabelimudelite analüüsiteenuste mootorit kasutatakse ka Power BI-s ja Power Pivotis. Power BI kasutab DAX-i ka visuaalsete komponentide tingimusliku vormindamise avaldiste ja muude dünaamiliste omaduste jaoks.

DAX-i kasutamisega avalduvad Power BI võimalused alles tõeliselt!

Enim kasutatavaim funktsioon on võimalus andmeid dünaamiliselt valida, liita, filtreerida. See tähendab, et andmetabel saab kasutajatelt sisendit võtta ja selle abil dünaamiliselt genereerida arvutatud veerge, mõõdikuid ja tabeleid.

Väike koodijupp võib suuresti tõsta kasutajamugavust.

Mida osavamaks te DAX-is saate, seda targemaks saate oma andmetabeleid muuta. DAX-i abil on võimalik luua nutikamaid arvutusveerge ja / või mõõdikuid ning seeläbi saab piirata andmete hulka, mida andmetabel peaks kokku tooma ja visualiseerima.

Isegi kui mõned DAX-avaldised suudavad testida andmemootorite piire, võib hästi kirjutatud avaldis tööd kiirendada, piirates seeläbi ressursside kasutamist.

DAX teeb sinust parema andmespetsialisti

Kuigi DAX-i saab kasutada ainult seda toetavas keskkonnas, ületab DAX-i kasutamise oskuse kasu selle piirangu. Kuna DAX põhineb erinevate dünaamiliste filterpäringute süsteemil, kus jõudlus on võtmetähtsusega, muudab see teie mõtteviisi tabelite ja andmete filtreerimise osas.

DAX-i õppides täiustate oma mõtteviisi andmete tõhusast ühendamisest, filtreerimisest, valimisest ja manipuleerimisest.

IT Koolituses on kaks Power BI DAX keele koolitust – üks päevane ja teine õhtune. Täpsemalt saad lugeda koolituse kavast.